27 June 2018

Manusia Hanya Merancang Tapi Perancangan Allah Tetap Yang Terbaik

Sehebat mana pun kita merancang, perancangan Allah adalah yang terbaik.

Dulu-dulu kannn minat giler nak jadi polis. Tinggi dah terlebih, semua cukup la. Satu je kurang, mata rabun teruk. Hahaha. Maka aku pasrah aje la.

Dulu-dulu kannn tak pernah terfikir pun nak jadi pendidik. Orang tua suruh ambil course pendidikan pun euwwww memang tak nak. Bukan apa, aku ni level singa, risau pulak karang ada anak murid yang patah hidung tercabut telinga.

Ehhhh tetiba tercampak dalam bidang pendidikan, dan aku masih setia di sini, dah 7 tahun uolsss. Tak nak tak nak, elak macam mana pun dah Allah kata itu rezeki kita tetap jadi rezeki kita. Terus melekat jatuh cinta tak boleh berpisah uiiiii. Panjang ceritanya. Nanti ada masa aku throwback kisahnya.

Aku memang suka berkongsi ilmu dari dulu lagi, masa zaman tak minat jadi pendidik lagi dan Allah telah campakkan aku di jalan yang betul iaitu dengan menjadi pendidik. Lagi luas ilmu yang dapat disebarkan.

Banyak yang aku belajar dari kehidupan ini. Sebab itu apabila perancangan aku tak menjadi, aku tenang je, sebab aku tahu Allah nak bagi yang lebih baik lagi. Ini yang aku pegang untuk elak dari menggelabah sedih di bucu katil. Kalau niat kita betul, akan ada sinar yang terang di hujungnya.



Ambik Mood Nak Kembali Aktif Menulis Tentang Ilmu

Sejak sibuk mengadap oven, dah lama giler saya tak share ilmu bisnes dan lain-lain ilmu dalam bidang dan pengetahuan saya. Setakat tips tu ada la sekali sekala. Maksud saya ilmu yang boleh korang praktikkan terus.

BLOG PUN TERBENGKALAI. KAHKAH! Nampakkkk siap capslock lagi tu. Blog aje la yang dianaktirikan, facebook dan instagram tetap superduper aktif macam biasa.

Bila dah lama tak share ilmu di media sosial ni kan, rasa lain macam, rasa macam ada tanggungjawab yang tidak disempurnakan sebaiknya. Hahaha gitu uols. Memang di luarnya kerja saya mengajar, tapi saya dah niat nak kongsi juga ilmu di media sosial.

Itu yang bila lama tak buat, datang satu perasaannnnn macam tak buat kerja sebaiknya. Macam jatuh KPI gitu. Okay minggu ni saya cuba start balik ya, dah plan nak share pasal apa. Harap bermanfaat untuk yang memerlukan. Kalau saya tak buat, jangan segan silu untuk ingatkan saya. 😆



Throwback Masa Mula Jual Cookies

Ini gambar setahun yang lepas masa awal-awal buat bisnes cookies. Lepas tu tukar balang penutup hitam, asyik habis stok je balang tu dan susah nak jumpa. Lepas tu tukar ke penutup putih.


Dannnnn dekat nak raya hari tu terpaksa kembali ke penutup merah sebab lain-lain habis stok, itu je yang tinggal. Haha. Sebab itu untuk order raya hari tu ada yang dapat penutup merah ada yang dapat penutup putih. Lepas ni kita kembali ke putih balik ya. Ku putih ku putih barulah putih. Eh tiberrr!