27 August 2018

Manusia Tidak Boleh Hidup Bersendirian

Manusia tidak boleh hidup bersendirian. Allah jadikan kehidupan kita di dunia ini saling memerlukan antara satu sama lain.

Tidak ada istilah orang kaya tak perlukan orang susah. Tidak ada istilah orang pandai tak perlukan yang kurang pandai. Hebat macam mana pun kita masih memerlukan orang lain untuk minta pertolongan dan ringankan kerja kita.

Contohnya...

Kau hebat dalam memimpin syarikat korporat, tetapi kau masih perlukan khidmat cleaner untuk cuci tandas pejabat.

Kau pakai kereta mewah, tetapi kau masih perlukan khidmat mekanik untuk baiki kereta tersebut jika ada kerosakan.

Kau pelajar cemerlang semasa di universiti dan ada pekerjaan yang bagus, tetapi kau masih perlukan khidmat guru untuk mengajar anak-anak kau.

Kau ada duit yang banyak, tetapi ketika sakit kau masih perlukan khidmat doktor dan jururawat untuk menjaga dan merawat.


Jadi tak perlu nak sombong, angkuh, dan bongkak dengan apa yang kita ada. Kita manusia sama sahaja. Ada amanah dan tanggungjawab yang perlu diselesaikan sebelum menutup mata. Sombong, angkuh, dan bongkak tidak ke mana dan tidak menjadikan diri kita dipandang tinggi pun. 



26 August 2018

Resepi Nasi Goreng Daging Black Pepper

Daging yang dibeli sebelum ni pun ada lagi dalam peti ais. Tambah pula dengan daging korban yang mak bekalkan dari kampung. Maka mendaging aje la daku dua tiga minggu ni huhu. Nampak missnick nampak lembu, nampak missnick nampak lembu. Haaa kau jangan buat pasal!

Marilah tengok macam mana nak masak nasi ni. Senang yang amat weh.


BAHAN-BAHAN:

2 genggam daging (dipotong kecil)
Nasi putih (2 pot beras)
5 biji bawang merah (ditumbuk halus)
4 ulas bawang putih (ditumbuk halus)
3 sudu besar sos black pepper
2 sudu besar sos tiram
Minyak masak untuk menumis
Sedikit air
Bahan perasa (garam atau serbuk perasa)


CARA MEMASAK:

1. Perap daging dengan sos black pepper dan sos tiram.
2. Tumis bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau.
3. Masukkan daging yang diperap tadi. Goreng sekejap, kemudian masukkan sedikit air. Masak sehingga daging empuk.
4. Selepas itu, masukkan nasi ke dalam kuali. Masukkan bahan perasa dan gaul rata.
5. Tadaaaa siap. Boleh tutup api, masukkan nasi dalam pinggan dan makan.


Kalau ada sayur boleh letak sayur. Saya tak letak sayur sebab sayur takde muahaha. Belum keluar rumah lagi sejak sampai di KL dari kampung semalam. Okay selamat mencuba.



01 August 2018

Coklat Chip Cookies Yang Tidak Bermusim

Hari tu ada yang tegur, huiiii dah habis raya pun production cookies masih jalan lagi ke. Ehhh awak cookies kita ada sepanjang tahun tau. Raya tak raya missnick pulun ajer. Tekak orang Malaysia ni dia tak ada musim. Selagi ada selera dia makan ajer. Betul tak? Haha.

Selamat menjamu mata dengan coklat chip cookies dari MissNick Kitchen ya. 😋



Selamat Datang Ogos!

Sikap yang positif mampu mengubah banyak perkara dalam kehidupan kita. Pemikiran yang positif apabila digabungkan dengan tindakan yang positif bakal membawa kejayaan yang besar kepada kita.


Selamat datang Ogos! Bulan baru, semangat pun baru! Semoga segalanya baik-baik sahaja. 


Dannn juga semoga aku lebih rajin update blog lepas ni. Haha! Yaaaa bila dah lama tinggal beginilah jadinya. Macam terlupa tau.  Kalau facebook dengan instagram tu tak pernah tinggal. Dalam sehari entah berapa kali aku update. 


Aku cuba ya. Aku cuba. 😉