07 September 2018

BIG WHY Sebagai Penguat Semangat

Dalam bisnes ni kan minat sahaja tak cukup tau. Kita kena ada BIG WHY. Kenapa kita buat bisnes? Itu yang akan memberikan kita kekuatan.


BIG WHY saya adalah nak hidup senang. Haaa cakap terus terang tanpa berselindung. Bukan untuk diri saya seorang tapi untuk orang yang saya sayang, yang dah banyak berkorban untuk penuhi keperluan dan kehendak saya dari kecil sampai ke besar.

Lagi sebab saya nak bantu orang lain cari pendapatan dengan sediakan peluang buat bisnes bersama. Atau dengan peluang pekerjaan.

Lagi sebab saya teringin nak capai kebebasan kewangan dan kebebasan masa supaya saya boleh fokus buat kerja-kerja sosial. Dulu masa di universiti saya aktif ke sana ke mari dengan aktiviti tersebut. Lepas dah habis belajar, dah kerja ada buat juga cuma makin lama makin kurang. Komitmen kerja membatasi. 

Lagi sebab nak keluarkan zakat dan sedekah dengan lebih banyak. Sekarang mampu tiga angka sahaja sebulan.

Kita semua dilahirkan dengan kelebihan tersendiri. Carilah kelebihan itu untuk dapatkan kehidupan yang lebih baik berbanding sebelumnya. Sampai bila nak berada di tahap yang sama?

Kena ingat, Allah tak akan ubah nasib kita kalau kita sendiri tak berusaha untuk mengubahnya. Jom kita sama-sama ubah kehidupan. 💗

Kenali Produk Sebelum Menjual

Dalam bisnes, nak redah boleh tapi biarlah redah dengan ilmu. Sebelum mula menjual, at least kena tahu asas dalam bisnes pun sudah cukup. Ilmu lain nanti tambah kemudian ketika bisnes sudah berjalan.

Ramai yang buat silap sebab gelojoh. Dia dok nampak duit duit duit, aku nak kaya. Tapi zero knowledge tentang produk, hardsell memanjang. Lepas tu tanya kenapa iklan tak ada orang response. Apabila zero knowledge, jiwa terhadap produk yang dijual juga kosong.


Apa asas untuk kenali produk? Pertama, niche produk. Kedua, kategori produk. Ketiga, jenis produk.


>> Contoh niche produk - makanan/fesyen/kecantikan/kesihatan
>> Contoh kategori produk - cookies/tudung bawal/krim penghapus jerawat/pusat dialysis
>> Contoh jenis produk - fizikal/perkhidmatan


Haaa jangan nak fikir pasal duit semata-mata. Kenali produk dan letakkan jiwa sepenuhnya dalam bisnes. Nanti duit datang berjoget-joget masuk ke akaun rimau dan sotong.


Okay. Salam duit berjoget.



Jadilah Wanita Yang Beauty With Brain

Wahai kaum sejenis ku. Mana yang tengah berusaha nak jadi cantik, jadilah wanita yang beauty with brain. 

Beauty with brain, cantik sekali dengan pakej cerdik pandai, tak semestinya kena belajar tinggi ada degree, masters, PhD, kalau ada itu satu bonus. Konteks cerdik pandai yang dimaksudkan adalah kita mampu mengurus kehidupan dengan baik, mampu menggunakan akal fikiran dengan baik.

Bahasa mudahnya kalau nak buat apa-apa tolong fikir guna otak terlebih dahulu hehe gitulah.

Kadangkala malu tengok, telan macam-macam produk pemutih, mekap tebal, pakaian dah stylo, tapi sekali buka mulut ya rabbi suka mencarut dan bergaduh.

Saya kalau dengan students perempuan buat perangai pelik-pelik memang saya tegur direct, "Korang ni muka dah cantik, perangai biar senonoh sikit."

Lepas tu yang lelaki pun menyampuk, "Haaa dengar tu orang perempuan."

Saya pun sambung, "Korang yang lelaki pun sama, jangan dok datang kelas bawa apa yang melekat kat badan jer, pen pun pinjam perempuan punya, malu sikit."

Dua-dua kena, dan missnick pun sambung mengajar macam biasa. Hahaha.



Psikologi Adalah Merawat Orang Gila!

“Awak belajar kat universiti ambil course apa?”

“Ambik course psikologi.”

“Ehhh awak nak kerja apa dengan course tu? Mesti kena kerja dengan orang gila kan.”


Inilah persepi yang saya hadapi sejak 2005. Sebut sahaja psikologi mesti orang kaitkan dengan merawat orang gila. Ishhh!

Sepanjang bekerja dalam bidang psikologi sejak 2011, macam-macam soalan ditanya. Jadi jawab sahajalah dengan tenang. Nanti orang ingat kau pula yang gila hehe. 

Psikologi ialah satu bidang yang mengkaji tentang tingkahlaku, emosi, dan proses mental manusia secara saintifik.

Secara jelasnya, bidang ini fokus kepada manusia, dari segi luaran dan dalaman. Kiranya lengkaplah tentang manusia. 

Isu suami isteri kerap bergaduh, bertekak, dan bertetak pun boleh dijadikan bahan kajian. 

Bos nak uruskan pekerja pun kena tahu psikologi. Ya lah lain pekerja, lain ragamnya. Dengan memahami psikologi pekerja, akan memberi kesan positif kepada pembangunan organisasi.

Orang bisnes juga sama, dalam berurusan dengan pelanggan kena ada ilmu psikologi, tahu yang asas pun sudah cukup. Kalau tahu yang advance lagi bagus.

Haaa nampak!

Bidang psikologi ini penting lebih-lebih lagi pada zaman sekarang. Ya tengoklah keadaan masyarakat di sekeliling kita, ramai yang menghadapi pelbagai jenis masalah dan konflik kehidupan. Tetapi tidak mendapat perhatian kerana ia tidak difahami secara mendalam.

Akibatnya wujudlah isu seperti masalah sosial di kalangan remaja, penagihan dadah, amuk, membunuh diri, pelajar bermasalah, kemurungan, masalah dalam bisnes atau pekerjaan, dan pelbagai lagi masalah lain yang melanda manusia.

P/S: Boleh kongsi info ini untuk manfaat bersama. Nanti saya sambung lagi, Insya Allah.


#NotaPsikologiMissNick


Ayam Panggang Madu Style Malas dan Nak Cepat

Teringin nak makan grill chicken sebenarnya tapi malas nak blend segala bawang dan serai hehe. Nak cepat sebab jenis tak sabar nak makan. Maka jadilah Ayam Panggang Madu Style Malas dan Nak Cepat. 😂


Caranya ialah campur jintan manis, jintan putih, sedikit garam, serbuk kunyit, sos tiram, dan madu. Gaulkan, perap, dan grill atas non stick pan. Ini memang malas betul ni, segala bahan-bahan itu pun main campak-campak saja

Perap lebih kurang sejam tau nak bagi bahan-bahan tu sebati dengan ayam. Kalau time rajin biasanya saya perap lama sikit ayam tu lagi wowww sedap dia. Ohhh lagi satuuu isi ayam tu kelar-kelar sikit. 

Masa grill tu selalu balik balikkan ayam macam kita guna arang supaya tak rentung bahagian luar. Hasilnya bila dah masak ayam akan nampak berkilat dan juicy. 

Walaupun versi malas tapi ya ampunnn sedap okay. Saya makan ayam tu dengan nasi panas kosong, gaul dengan sambal hitam Pahang.

Lain kali saya share ayam panggang versi rajin dan tak malas ya. 🤣










Coklat Chip Boleh Cair Tak Masa Bakar?

Siap sedia nak masuk dalam oven.


"Coklat chip yang berlambak tu tak cair ke masa bakar dalam oven?"


Boleh cair kalau suhu oven tinggi sangat. Pernah jadi tau hahaha. Ada satu hari tu saya bersihkan oven, lepas tu knob suhu terpusing lupa nak betulkan balik di kedudukan asal.

Hari yang sama juga saya bake cookies coklat chip. Terus masukkan tray dalam oven, tak tengok dah suhu tu dok nombor berapa. Tak lama tu bau hangit. Ya amponnnn cookies aku 😂😂😂. Cookies rentung dan coklat chip jadi cair. Satu tray buang macam tu aje tau.

Tak tau la rasa macam mana, takut nak try haha. Sebab kalau yang normal punya rangup, ada rasa coklat dan rasa karamel sikit. Itu yang penggemar cookies asyik dok repeat order saja.



05 September 2018

In The Making Of Scottish Shortbread Cookies

Scottish shortbread cookies pulok malam ni. Tak sabar nak tengok hasilnya. Yesss cookies jenis ni terletak pada butter sebagai bahan penyedap rasa yang utama. Dan memang guna butter yang banyak pun berbanding cookies lain. Pure butter pulak tu.


Dag dig dug di dalam dada. Jantung berdebar hati berbunga... amboiiii. 😆



04 September 2018

Produk Keperluan VS Produk Keinginan

Kenal pasti adakah produk yang kita jual itu jenis keperluan atau keinginan. Ini dapat membantu kita apabila nak buat marketing. Dan produk jenis keinginan boleh bertukar jadi keperluan jika betul gayanya.
.
Sebab itu ilmu sales and marketing sangat penting. Kalau tak nak labur masa, tak nak labur duit untuk dua ilmu tu memang kita akan ketinggalan jauh. Game bisnes online sangat laju. Kalau masih menunggu yang free, hai hai bye bye lah jawabnya.
.
Fahami game bisnes online! Fahami game bisnes online! Supaya kita semua boleh berenang bersama-sama.



Adunan Double Chocolate Cookies Yang Sangat Wangi!

Tak boleh tahan dengan bau adunan double chocolate chip cookies ni. Bau lemak-lemak, bau coklat, hurmmm wangi! Rasa macam nak ambik sikit masuk dalam mulut hahaha. Okay sabarrr tunggu masuk oven dulu.