07 September 2018

Ayam Panggang Madu Style Malas dan Nak Cepat

Teringin nak makan grill chicken sebenarnya tapi malas nak blend segala bawang dan serai hehe. Nak cepat sebab jenis tak sabar nak makan. Maka jadilah Ayam Panggang Madu Style Malas dan Nak Cepat. 😂


Caranya ialah campur jintan manis, jintan putih, sedikit garam, serbuk kunyit, sos tiram, dan madu. Gaulkan, perap, dan grill atas non stick pan. Ini memang malas betul ni, segala bahan-bahan itu pun main campak-campak saja

Perap lebih kurang sejam tau nak bagi bahan-bahan tu sebati dengan ayam. Kalau time rajin biasanya saya perap lama sikit ayam tu lagi wowww sedap dia. Ohhh lagi satuuu isi ayam tu kelar-kelar sikit. 

Masa grill tu selalu balik balikkan ayam macam kita guna arang supaya tak rentung bahagian luar. Hasilnya bila dah masak ayam akan nampak berkilat dan juicy. 

Walaupun versi malas tapi ya ampunnn sedap okay. Saya makan ayam tu dengan nasi panas kosong, gaul dengan sambal hitam Pahang.

Lain kali saya share ayam panggang versi rajin dan tak malas ya. 🤣










No comments:

Post a Comment