07 September 2018

Psikologi Adalah Merawat Orang Gila!

“Awak belajar kat universiti ambil course apa?”

“Ambik course psikologi.”

“Ehhh awak nak kerja apa dengan course tu? Mesti kena kerja dengan orang gila kan.”


Inilah persepi yang saya hadapi sejak 2005. Sebut sahaja psikologi mesti orang kaitkan dengan merawat orang gila. Ishhh!

Sepanjang bekerja dalam bidang psikologi sejak 2011, macam-macam soalan ditanya. Jadi jawab sahajalah dengan tenang. Nanti orang ingat kau pula yang gila hehe. 

Psikologi ialah satu bidang yang mengkaji tentang tingkahlaku, emosi, dan proses mental manusia secara saintifik.

Secara jelasnya, bidang ini fokus kepada manusia, dari segi luaran dan dalaman. Kiranya lengkaplah tentang manusia. 

Isu suami isteri kerap bergaduh, bertekak, dan bertetak pun boleh dijadikan bahan kajian. 

Bos nak uruskan pekerja pun kena tahu psikologi. Ya lah lain pekerja, lain ragamnya. Dengan memahami psikologi pekerja, akan memberi kesan positif kepada pembangunan organisasi.

Orang bisnes juga sama, dalam berurusan dengan pelanggan kena ada ilmu psikologi, tahu yang asas pun sudah cukup. Kalau tahu yang advance lagi bagus.

Haaa nampak!

Bidang psikologi ini penting lebih-lebih lagi pada zaman sekarang. Ya tengoklah keadaan masyarakat di sekeliling kita, ramai yang menghadapi pelbagai jenis masalah dan konflik kehidupan. Tetapi tidak mendapat perhatian kerana ia tidak difahami secara mendalam.

Akibatnya wujudlah isu seperti masalah sosial di kalangan remaja, penagihan dadah, amuk, membunuh diri, pelajar bermasalah, kemurungan, masalah dalam bisnes atau pekerjaan, dan pelbagai lagi masalah lain yang melanda manusia.

P/S: Boleh kongsi info ini untuk manfaat bersama. Nanti saya sambung lagi, Insya Allah.


#NotaPsikologiMissNick


No comments:

Post a Comment