21 August 2019

Resepi Apam Balik Jagung Berkrim


Hai semua. Errrrr sudah dua minggu saya tak share resepi. Jadual terlari sikit, baru sempat kejar balik hehe. Asyik share resepi lauk aje kan. Jadi hari ni kita ubah selera sikit. Kita buat apam balik ya. Inti dalam tu suka hati korang nak letak apa. Tak semestinya kena letak jagung. Kalau suka coklat boleh letak nutella, pun sedap juga.

Okay jom kita tengok resepi di bawah.


BAHAN-BAHAN A

2 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula
4 sudu teh serbuk penaik
1/2 sudu teh garam

BAHAN-BAHAN B

2 cawan susu segar atau boleh juga guna 1 cawan susu cair + 1 cawan air
1/2 cawan minyak masak
2 biji telur

BAHAN C

1 tin jagung berkrim

CARA MEMASAK

1. Gaulkan semua bahan-bahan A di dalam mangkuk yang sesuai.
2. Masukkan semua bahan-bahan B dan kacau rata.
3. Panaskan kuali non-stick. Kemudian sendukkan adunan ikut saiz yang kita suka. Kalau nak garing boleh buat nipis dengan meratakan adunan tadi guna senduk. Kalau nak gebu boleh buat tebal.
4. Apabila adunan sudah hampir masak, letakkan krim jagung mengikut sukatan yang sesuai.
5. Kemudian lipat dan hidangkan.


Okay siap. Selamat mencuba!


 Ini bahan-bahan A

 Lepas tu campur bahan-bahan B

 Sendukkan atas non stick pan. Saiz nak besar mana suka hati korang.

 Inilah dia krim jagung tu. Jenama apa pun tak kisah.

 Bila adunan dah hampir masak, sapu je krim jagung tadi macam gini.

 Lepas tu lipat macam ni

Okay dah siap tu susun elok-elok kat atas pinggan. Lepas tu ambik gambar dan update blog hehe.

30 July 2019

Kenapa Belajar Psikologi? Nak Kerja Apa?


“Kenapa belajar psikologi? Nak kerja apa?”


Dulu dulu penat juga la nak menjawab soalan macam tu haha. Time rajin panjang la aku explain, sampai orang yang tanya tu boleh explain balik dekat orang lain. Time malas, explain kemetot aje la, sehabis ringkas. Tapi aku suka je share. Biasalah, jiwa pendidik katanya, tak pernah padam sehingga ke hari ini. 


Nak tau kenapa? 

1. Sebab aku punya tahap perasaan ingin tahu tentang manusia agak tinggi. Apa? Kenapa? Bagaimana? Dalam psikologi ada jawapannya.

2. Aku nak tahu jawapan secara saintifik tentang tingkah laku dan proses mental manusia. Bukannya jawapan "aku rasa la kan blablablaaa" yang tak ada sandaran fakta.


Okay inilah jawapan kemetot hahaha. Kalau nak tahu secara detail pasal ilmu psikologi rajin rajinlah follow ya. 


Apa ibrah yang aku dapat dari ilmu ini? Ia mendidik hati aku untuk tidak menghakimi manusia sesuka hati, mengajar aku untuk lebih memahami manusia, memberikan aku rasa empati yang tinggi terhadap manusia. 


Sebab itu aku agak sensitif dengan isu-isu tertentu, khususnya yang boleh memberi kesan negatif ke atas kesihatan mental, seperti isu dadah, penderaan, buli, dan sebagainya.


Sekian sembang santai psikologi untuk hari ini. Nanti sambung lagi.

Resepi Ayam Sambal Madu


Haiii haiiii haiiii. Sudah beberapa hari tak update resepi, sebab saya tak masak huahuahuaaa. Sibuk campur dengan malas nak kupas bawang. Itu level malas tahap dewa tu haha. Sebab tak berapa nak rajin, jadi menu pun simple aje lah. Ayam masak sambal madu.

Okay jom tengok resepi di bawah.


BAHAN-BAHAN A

• 500 gm ayam (dibasuh dan toskan)
• 4 sudu makan sos tomato
• 1 genggam mix veggie
• 1 labu bawang besar (dihiris)
• 4 sudu makan madu
• Sedikit air
• Minyak masak
• Garam secukup rasa
• Sedikit serbuk kunyit


BAHAN-BAHAN B (DIKISAR)

• 20 tangkai cili kering (saya guna 5 sudu besar cili kering yang sudah dikisar)
• 1 labu bawang besar
• 3 ulas bawang putih
• 1 inci halia


BAHAN-BAHAN C (UNTUK DITUMIS)

• 1 batang kulit kayu manis
• 1-2 kuntum bunga lawang
• 2 biji buah pelaga
• 3 kuntum bunga cengkih


CARA MEMASAK

1. Gaulkan ayam dengan garam dan kunyit. Gorengkan sehingga masak. Kemudian ketepikan.

2. Tumiskan bahan tumis sehingga wangi. Kemudian masukkan bahan yang dikisar dan kacau sehingga pecah minyak.

3. Masukkan ayam, sos tomato, mix veggie, bawang besar, madu, dan sedikit air. Kemudian kacau sehingga rata. Kalau rasa masih kurang, boleh tambahkan sedikit garam.

4. Apabila sudah pekat, boleh diangkat dan dihidangkan.


Okay siap. Selamat mencuba!












Resepi Kari Ikan Tenggiri Mudah dan Ringkas


Dua hari lepas pergi lepak kat kedai mamak. Lepas tu nampak pulak kari ikan. Hurmmm sedapnya. Saya ni pantang terliur, terus rasa nak makan hehe.

Ikan tenggiri memang dah ada kat rumah, jadi senang aje lah. Lagipun puas hati masak sendiri. Ikut selera kita nak masak macam mana. Saya tak suka sangat masakan kari yang terlalu berempah, suka yang biasa-biasa saja. Okay jom tengok resepi di bawah.


BAHAN-BAHAN A

• 6 potong ikan tenggiri (bersihkan dan toskan airnya)
• 3 cawan air
• 1 sudu makan asam jawa (bancuh dengan 1/2 cawan air)
• 1 kotak kecil santan
• 1/2 cawan minyak masak
• Garam secukup rasa


BAHAN-BAHAN B (UNTUK DITUMIS)

• 1 batang kulit kayu manis
• 2 tangkai daun kari
• 4 biji bawang merah (dihiris)
• 4 biji bawang putih (dihiris)
• 1 sudu teh halba
• 1 paket kecil serbuk kari ikan
• 2 biji bawang merah (ditumbuk)
• 1 inci halia (ditumbuk)
• 1 sudu makan cili giling


CARA MEMASAK

1. Panaskan minyak masak di dalam kuali. Tumiskan halba, kulit kayu manis, hirisan bawang merah, hirisan bawang putih, dan daun kari. Tumis sehingga wangi dan kekuningan.

2. Bancuhkan serbuk kari ikan, bawang merah dan halia yang ditumbuk, serta cili giling bersama sedikit air. Kemudian tumis sehingga pecah minyak dengan menggunakan api kecil. Kari akan jadi lebih sedap apabila tumisan pes kari betul-betul masak.

3. Masukkan 3 cawan air, bancuhan asam jawa, dan ikan. Biarkan masak selama lebih kurang 10 minit dengan menggunakan api sederhana.

4. Masukkan santan dan garam secukup rasa. Kecilkan api dan biarkan masak lebih kurang 20 minit. Kacau secara perlahan. Dannn sedia untuk dihidangkan.


Okay siap. Selamat mencuba!


P/S: Nak masukkan tomato, bendi, terung atau apa sahaja sayur yang sesuai, terpulang ikut selera masing-masing. Boleh masukkan selepas masukkan santan.


 Ikan tenggiri. Nak guna ikan apa pun tak kisah. Ikut selera masing-masing.

 Bahan-bahan untuk ditumis

 Nahhh campak dia dalam minyak panas. Tumis sampai wangi dan kekuningan.

 Ini pun untuk ditumis juga. Campuran rempah kari ikan, bawang merah, halia dan cili giling.

 Okay tumis saaaampai pecah minyak. Tak payah nak kedekut api gas haha. Kari akan jadi sedap kalau rempah tu masak elok, bukan masak manja manja.

 Campak yang ini pulak dalam kuali. Sila rujuk resepi di atas, malas nak ulang taip. Tiber malas! 😂

Lepas tu masukkan santan dan garam secukup rasa. Lagiii suka hati korang la nak campak apa. Saya letak cili hijau dengan tomato.

16 July 2019

Resepi Puding Roti Sos Kastad


Asyik Asyik up resepi lauk aje kan. Jadi hari ni kita ubah selera sikit. Dah lama sebenarnya saya tak buat puding roti ni. Alhamdulillah menjadi juga puding rotinya. Tahap menjadinya tu layak la untuk dijual. Hahaha asyik fikir nak menjual aje. Otak bisnes katanya. 😂

Sedap sangat makan dengan sos kastad sejuk sejukkk. Okay jom tengok resepi di bawah.


BAHAN-BAHAN UNTUK PUDING ROTI

8 keping roti
*500 ml fresh milk atau full cream milk
*2 sudu besar butter (biarkan pada suhu bilik supaya lembut)
*60 gm brown sugar. Gula putih biasa pun boleh.
*3 biji telur
*1 sudu teh esen vanilla
Kismis 


BAHAN-BAHAN UNTUK SOS KASTAD

1 tin susu cair
3/4 cawan air
2 sudu besar tepung kastad
2 sudu besar gula


CARA MEMASAK

1. Campurkan semua bahan yang bertanda * dalam satu bekas. Kacau atau pukul semua bahan-bahan tersebut sehingga sebati.
2. Roti dipotong kecil atau nak koyakkan pun boleh. Susun roti dalam loyang.
3. Tuang bahan-bahan yang dipukul tadi ke atas roti. Biarkan sekejap sehingga adunan meresap ke seluruh bahagian roti. Kemudian taburkan kismis.
4. Sementara itu, panaskan oven dengan suhu 180C dan bakar selama 50 minit, atau bergantung kepada oven masing-masing. Api atas bawah ya. 
5. Untuk sos kastad, masukkan semua bahan-bahan ke dalam periuk. Masakkan dengan api yang sangat kecil. Sentiasa kacau sampai pekat.
6. Apabila sudah masak, tunggu sejuk dulu baru potong, dan sedia untuk dihidang. Sos kastad tu letak dalam peti ais lagi sedap. Rasa berkrim sejuk-sejuk gitu bila dimakan.


Okay siap. Selamat mencuba!


 Bahan-bahan yang bertanda *

 Campurkan bahan-bahan yang bertanda * dan pukul hingga sebati

 Susun roti elok-elok. Nak potong boleh, nak koyakkan pun boleh.

 Tuangkan adunan ke dalam loyang. Biarkan sekejap bagi meresap ke seluruh bahagian roti.

 Ini dia kita masak sos kastad pulak sementara tunggu puding masak kat dalam oven.

 Tinggg bunyi oven. Okay siap dah.

Ini dia puding roti sos kastard banjir. Makan sejuk sejuk huiiii sedapnya.


#MissNickMasak
#ResepiPudingRotiSosKastad

15 July 2019

Resepi Ayam Sambal Hijau


Haiii missnick kembali lagi dengan resepi hot lagi meletop macam tuannya kihkihkih. Hot meletop la sangatttt. Tak berapa nak hot la sebab cuaca sejuk hari ni.

Biasanya kita duk makan ayam sambal merah aje kan. Haaa apa  kata kali ni kita masak ayam sambal hijau pulak. Serius sedap tau. Tengah taip ni pun saya boleh telan air liur hahaha. Okay jom tengok resepi di bawah.


BAHAN-BAHAN A

500 gm ayam (dibasuh dan toskan)
3 batang serai (diketuk)
1 labu bawang besar (dihiris)
3 biji limau kasturi (ambil jusnya)
Serbuk kunyit
Garam dan gula secukup rasa
Minyak masak


BAHAN-BAHAN B (DIKISAR)

5 biji cili hijau
12 biji cili api hijau (kalau nak lagi pedas boleh tambah lagi)
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 inci halia


CARA MEMASAK

1. Gaulkan ayam dengan garam dan kunyit. Gorengkan sehingga masak.
2. Tumiskan bahan yang dikisar dan serai sehingga wangi dan pecah minyak.
3. Kalau nak ada kuah, tambahkan sedikit air.
4. Masukkan ayam, bawang besar, gula, dan garam. Kacau sehingga rata.
5. Padamkan api dan tuangkan jus limau kasturi. 


Okay siap. Selamat mencuba!

 Bahan-bahan untuk dikisar

 Kita gooooreng ayam sampai masak

 Tumis bahan-bahan kisar tadi dengan serai. Tumis sampai wangi dan pecah minyak.

Pungpang pungpang pungpang siappp!


#MissNickMasak
#ResepiAyamSambalHijau

12 July 2019

Resepi Daging Dendeng


Semalam masak daging dendeng. Cadangnya nak update resepi semalam. Lepas tu tak sempat, sibuk menguruskan hal negara. Hahaha!


Sebenarnya daging dendeng ni ada macam-macam versi. Jangan nak komen ini bukan daging dendeng sebab moyang jiran sebelah punya jiran sebelah tak buat macam gini haha. Ini versi pertama tau. Lain kali saya update lagi daging dendeng versi lain pulak. Okay jom tengok resepi di bawah.


BAHAN-BAHAN A

500 gm daging lembu (tanpa lemak)
2 inci halia (diketuk)
2 batang serai (diketuk)
½  cawan air (saya guna air rebusan daging)
½ cawan kicap manis
Garam secukup rasa
Minyak masak


BAHAN-BAHAN B (DIKISAR)

7 tangkai cili kering / 3 sudu makan cili kisar
3 biji cili merah
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
½ sudu makan rempah kurma
½ makan gula


CARA MEMASAK

1. Bersihkan daging. Kemudian masukkan daging ke dalam periuk bersama dengan sedikit garam, serai, dan halia. Rebus sehingga lembut.
2. Daging dihiris nipis (ini bagi yang masak daging seketul besar, saya beli daging yang dah siap dihiris kecil).
3. Goreng daging supaya sedikit garing dan angkat. Kalau tak nak goreng pun boleh.
4. Tumbuk daging di dalam lesung supaya lebih lembut.
5. Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bahan yang dikisar sehingga wangi.
6. Masukkan daging, kicap, dan air. Masukkan juga serai yang digunakan untuk merebus daging tadi. Masak sehingga pekat.
7. Apabila rasa semua cukup, boleh angkat dan sedia untuk dihidang.


Okay siap. Selamat mencuba!


 Masukkan air dan rebus daging sampai lembut

 Ini bahan-bahan untuk dikisar. Gula tu saya guna brown sugar. Mana-mana gula pun boleh.

 Goreng

 Selepas ditumbuk

Keletung keletang keletung keletang. Okay siappp! Gambar tengah masak daging dalam kuali tak ada. Lupa nak ambik haha. Tau tau dah masuk dalam pinggan.


#MissNickMasak 
#ResepiDagingDendeng

Resepi Udang Masam Manis


Haiiii semua. Lamanya saya tak masak udang sweet sour ni. Tiba-tiba tekak ni teringin la pulak. Orang kata kalau teringin jangan ditahan tahan, nanti siang malam duk terbayang. Mandi udang, tidur udang. Haaa gitu.

Jadi marilah kita masak udang masam manis. Okay jom tengok resepi di bawah.


BAHAN-BAHAN A

• 500 gm udang (dibersihkan)
• 1 labu bawang besar dihiris
• 1 biji tomato (dipotong 6)
• 6 sudu makan sos cili
• 6 sudu makan sos tomato
• 1 sudu teh gula
• 1 cawan air
• Garam secukup rasa


BAHAN-BAHAN B (DIHIRIS)

• 4 biji bawang merah
• 3 ulas bawang putih
• 2 biji cili merah/hijau


CARA MEMASAK

1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan B sehingga wangi.
2. Masukkan udang dan goreng sehingga masak.
3. Kemudian masukkan sos tomato, sos cili, gula, garam, air, tomato, dan bawang besar. Kemudian kacau seketika sehingga rata.
4. Kalau nak pekatkan kuah boleh biarkan sekejap di atas dapur. Tutup api dan sedia untuk dihidang.


Okay siap. Selamat mencuba!










Nahhh udang sepinggan sekali hadap je haha!

05 July 2019

Resepi Ikan Bakar Tomyam


Buka peti ais tengok ada ikan siakap. Nak masak apa eh? Fikir punya fikir, tinggg dapat idea nak buat ikan bakar tomyam.
  
Korang kena cuba tau sebab dia punya sedap tu macam makan di kedai ikan bakar. Gituuuu hehe. Sedap sungguh ni tak tipu, terutamanya sambal tomyam tu. Makan dengan nasi panas-panas fuhhh tak sedar sampai dua pinggan tambah nasi haha. Okay jom tengok resepi di bawah.


BAHAN-BAHAN A

1 ekor ikan siakap (bersih dan kelarkan)
2 sudu makan pes tomyam
6 helai daun limau purut
1 sudu makan jus limau nipis atau limau kasturi
1 biji tomato (dipotong)
2 biji limau kasturi
Aluminium foil


BAHAN-BAHAN B (DIKISAR)

2 biji cili merah
4 biji cili api (kalau nak lagi pedas boleh tambah)
3 batang serai
3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih


CARA MEMASAK

1. Gaulkan bahan-bahan yang sudah dikisar bersama dengan pes tomyam dan letakkan di atas aluminium foil.
2. Letakkan ikan dan ratakan bahan-bahan yang dikisar tadi ke seluruh bahagian ikan. 
3. Letakkan daun limau purut dan tomato. Kemudian bungkus ikan dengan aluminium foil dengan kemas.
4. Bakar di dalam kuali leper atau peralatan khas untuk bakar ikan. Bakar selama 30 minit.
5. Apabila sudah masak boleh perahkan limau kasturi sebelum dihidang.


Okay siap. Selamat mencuba!

 Kisar dulu bahan-bahan B. Kalau perlu masukkan air sikit sebab ada sesetengah pengisar kena masukkan air, kalau tak bahan-bahan tu tak hancur.

 Jadi inilah dia hasil bahan-bahan yang dikisar tadi yang sudah dicampurkan dengan pes tomyam

 Hias comel comel macam gini

 Bungkus kemas kemas macam bungkus kain nak lari dari rumah. Lepas tu bakar guna kuali leper atau tempat bakar ikan tu. Jangan tanya beli kat mana. Tak tau sebab orang bagi hadiah.

Okay siap. Selamat menjamu selera!

02 July 2019

Resepi Ayam Buttermilk


Haiii lama dah saya tak share resepi dekat sini. Nak taip resepi pun rasa macam kekok aje haha. Okay tidak mengapa, sis cuba okay! Doakan sis rajin update resepi banyak banyakkk lepas ni. 

Ayam masak buttermilk adalah kegemaran kami suami isteri. Pinggan nasi, pinggan ayam wajibul licin tak tinggal sisa. Nampak tak dia punya level kegemaran tu macam mana, bukan biasa-biasa boss. Okay jom tengok resepi di bawah.


BAHAN-BAHAN A

3 bahagian isi ayam dipotong kecil
3 sudu besar butter
4 biji cili padi dihiris (kalau nak pedas boleh tambah lagi)
2-3 tangkai daun kari
4 ulas bawang putih dicincang halus
1 cawan susu cair (kalau nak kuah lebih boleh letak 1 tin)
2 sudu teh serbuk cukup rasa. Kalau tak ada, boleh letak gula dan garam secukup rasa.


BAHAN-BAHAN B (UNTUK PERAP AYAM)

1 biji telur
3 sudu teh serbuk kari
2 sudu teh tepung gandum/tepung jagung/tepung beras
½ sudu teh garam


CARA MEMASAK

1. Campurkan semua bahan-bahan B di dalam satu mangkuk, masukkan ayam dan gaul rata. Perap lebih kurang setengah jam.
2. Goreng ayam tadi sehingga masak dan ketepikan.
3. Panaskan kuali dengan butter. Masukkan bawang putih, cili, dan daun kari. Tumis sehingga wangi.
4. Masukkan susu cair dan masak sehingga mendidih dan masukkan serbuk cukup rasa.
5. Masukkan ayam dan masak seketika sehingga kuah agak sedikit pekat.


Okay siap. Selamat mencuba!

 Kita perap dulu ayam. Saya letak 2 biji telur tu sampai berendam kelemasan ayam.

 Lepas tu kita gorenggggg dia

 Ini bahan-bahan untuk buat kuah buttermilk tu. Susu cair lupa nak enterprem.

 Tumis dulu sampai naik bau

 Masukkan susu. Saya letak 1 tin sebab nak kuah banyak. Lagi satu malas nak simpan balance sebab takde plan nak guna, susu cair kan cepat rosak, jadi guna aje la semua hehe.

Tadaaaa siap. Sila makan dengan gembira.