21 February 2018

Diari Gaya Hidup Sihat 1

Dah banyak hari tak keluar jogging, workout kat rumah je joget-joget depan laptop heheh. Pagi ni rajinkan diri keluar jogging, target macam biasa 5 kilometer. 

Dulu kannn ya ampun menyampah tahap gaban dengan jogging. Suka buat aerobic dance aje, itu pun tak konsisten. 

Sejak ada kesedaran tentang gaya hidup sihat ni saya cuba pelbagaikan aktiviti senaman supaya tak bosan. Sebab dah konsisten bersenam sekarang, takkan nak buat senaman yang sama aje kan. 

Jadi jogging 5 kilometer tu dah jadi kebiasaan, dulu rasa mustahil sangat, macam jauh sangat. Sebab tu la jangan menyampah sangat nanti jatuh cinta. Kihkihkih. 



19 February 2018

Allah Tidak Akan Mengubah Keadaan Sesuatu Kaum Sebelum....

Nak sesuatu mesti usaha sehabis baik. Sayangi diri sendiri dan tolong diri sendiri. Kalau tak ubah sikap, sampai bila-bila kita akan berada pada tahap yang sama.

Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah keadaan sesuatu kaum sebelum mereka mengubah diri mereka sendiri. (Ar-Ra’d 13: 11)

Saya doakan kita semua sentiasa diberikan kekuatan untuk mengubah kehidupan ke arah yang lebih baik. Insya Allah.



15 February 2018

Resepi Pak Choy Goreng Kicap

Haiiii saya kembali mengupdate resepi untuk tatapan perut dan bagi idea untuk sesiapa yang dah tepu tak tahu nak masak apa.

Hek elehhh masak sayur pun nak share ke. Anda rasa saya ada masa untuk sakit kepala? Ehhh salah. Anda ingat semua orang reti masak sayur ke?

Sekejap sangat masak ni tau. Sebenarnya nak masak pak choy sos tiram tapi sos tiramnya habis hahaha. Terpaksa la ganti dengan kicap. Pun bolehhhh 😁


Bahan-bahannya:

✅ 2 pokok pak choy (potong, asingkan bahagian batang dan daun)
✅ 3 ulas bawang putih (dicincang)
✅ setengah biji bawang besar Holland, nak letak sebiji pun boleh (suka hati nak potong macam mana, tak ada betul tak ada salah)
✅ 10 biji meatball (boleh je nak ganti dengan udang, sotong, isi ayam)
✅ garam secukup rasa
✅ sedikit air
✅ sedikit kicap manis (lebih kurang 4 sudu makan)


Cara-caranya tengok video ye. Boleh #SHARE untuk manfaat bersama. Kau orang balik kampung kan, haaaa boleh masak untuk mak mentua, konpem jadi menantu kesayangan nanti. Selamat mencuba. 😍