16 July 2018

Bila Nak Open Order Coklat Chip Cookies?

“Missnick bila nak open order choc chip cookies? Lama nauuu cuti raya. 



Huiiii dah buka la awak. Haaa mana yang kempunan sebelum raya hari tu, nak order tapi dah tutup haha, bolehlah order sekarang. Order lebih sikit tau, balas dendam sebab tak sempat yang hari tu. 😍



10 July 2018

Sudah Setahun Lebih Rupanya Berniaga Cookies

Throwback sikit. Inilah antara production cookies masa awal MissNick Kitchen memulakan bisnes cookies tahun lepas. Kiranya baby forever la ni, menjadi kesayangan gitu. Sudah setahun lebih berlalu rupanya. Cookies dalam gambar ni dibuat pada 25 April 2017. 

Inilah signature cookies dari MissNick Kitchen. Crunchy cookies dengan coklat chip bertaburan. Gigit-gigit rasa coklat. Gigit-gigit habis. Ehhh memang la habis kalau digigit haha.



Resepi Cucur Bilis Rangup Di Luar Lembut Di Dalam

Berturut-turut tujuh hari saya pergi beraya sana sini oiiiiii. Macam tak larat dah nak tengok juadah raya. Haha. Ada ke yang sama macam saya? 

Kalau ada jommm kita mengadap makanan legend turun temurun iaitu cucur bilis. Korang pun boleh buat untuk minum petang nanti. Dah lama saya guna resepi ni sebab….sedappp! Hehe maaf ler terpuji masakan sendiri pulak.


RESEPI CUCUR BILIS RANGUP DI LUAR LEMBUT DI DALAM

Bahan-bahan:

3 cawan tepung gandum
2 1/3 cawan air atau secukupnya
1 biji bawang besar Holland (dihiris atau potong dadu)
1 genggam ikan bilis (bersihkan dan toskan)
1 biji telur
1 sudu teh soda bikarbonat
Sedikit garam

Cara-caranya:

Campurkan semua bahan-bahan kecuali air dan telur. Gaul bagi rata dulu bahan-bahan tu dalam satu bekas. 
Masukkan telur dan air sedikit demi sedikit. Jangan pergi humban semua sekaligus pulak. Masuk sikit, kacau, masuk sikit, kacau. Haaa gitu la sampai air tu habis. Kacau adunan sampai sebati dan rehatkan sekejap dalam setengah jam macam tu.
Lepas tu macam biasa la panaskan minyak dalam kuali. Ambil adunan cucur tu guna sudu dan masukkan ke dalam minyak panas. Nak guna scoop pun boleh. Suka hatilah, jangan guna senduk dah la besar sangat tu.
Cingggg…goreng sampai kekuningan. Cucur ni cepat masak tau jadi korang jangan sibuk nak main fesbuk ke instagram ke. Kalau tak jadi la macam saya. Tengok gambar cucur yang dah masak tu, ada kekuningan, ada yang dah hampir nak kecoklatan. Nasib baik tak hangit.
Dah masak tu toskan minyak. Boleh dimakan dengan sos cili atau sambal kicap. Saya suka dua-dua, kalau sos cili siap tambah mayonis lagi. Settle! Selamat mencucur dengan gembiranya!


P/S: Kalau nak tambah sayur kangkong, cili, atau kucai ikut suka hati. Resepi asasnya sama sahaja.





 

09 July 2018

Apabila Coklat Merasuk Diri

Tak tau berapa kali dah ulang alik pergi dapur. Ambik sebijik masuk bilik sambung kerja. Lepas beberapa kali ulang alik, nahhh kau akhirnya angkut bekas letak atas meja kat bilik kerja. 😂

Jangan suruh pm, saya tak jual. Ini saya beli di Choc Stop Mitsui Outlet KLIA. Ada beberapa jenis, yang ini dark chocolate. Dalam setiap coklat ni ada sebiji almond. Harga RM22, 500gm. 


MissNick,
Pencinta Coklat Tegar


Apa Sahaja Pekerjaan Buatlah Dengan Bersungguh-Sungguh

Haiiii selamat pagi Isnin. Selamat bekerja, selamat bekerja, dan selamat menguruskan rumah tangga. Sedikit perkongsian pagi ini....


Apa sahaja pekerjaan halal yang kita lakukan, asalkan bersungguh-sungguh, insya Allah akan dapat rezeki yang melimpah. Dengan usaha yang bersungguh-sungguh juga kita boleh mengubah taraf kehidupan kita.

Pedulikan la orang nak cakap apa pun. Nak cakap kita ni kerja macam kuli ke, kerja macam nak hidup 1000 tahun lagi ke, gila duit ke, pedulikan! Yang berada di tempat itu adalah kita, bukan orang lain.

Asalkan kita tak lupa diri, tak lupa Allah, tak buat benda salah, teruskan sahaja usaha dan perjuangan sehingga dapat apa yang kita nak. Insya Allah segalanya dipermudahkan. 



04 July 2018

Bercinta Dengan Produk

Tajuk tak nak kalah kan. 😆


Tak kenal maka tak cinta. Gituuuuu. Apa maksudnya? Nak jatuh cinta mestilah saling mengenali. Betul? 

Begitu juga kita dalam bisnes, untuk pastikan aktiviti jualan dapat dilakukan dengan baik, memang wajib kenal produk sebaiknya supaya kita jatuh cinta dengan produk itu.

Kalau kita tak kenal produk dengan baik, macam mana kita nak terangkan kepada customers secara baik. Kadangkala ada customers yang suka tanya macam-macam soalan sebelum beli. Apabila kita dapat terangkan dengan baik, customers akan terpikat. 

Kalau penerangan kita pun tergagap-gagap, tanya itu ini tak boleh jawab dengan baik, boleh buat mereka tak yakin nak membeli. 

Nampak tak kenapa ada yang pada awalnya nak beli satu, tiba-tiba beli lebih. Ada yang dah berminat, tiba-tiba tak jadi beli. Inilah salah satu faktornya, iaitu product knowledge yang ada pada penjual.