16 October 2018

Tips Copywriting Mudah dan Santai

Belajar tentang produk supaya senang nak tulis iklan (copywriting). Caranya ialah senaraikan seberapa banyak kebaikan atau manfaat produk yang dijual.

Kemudian pilih satu sahaja manfaat untuk dimasukkan dalam copywriting pendek. Dari situ kita akan dapat beberapa ayat. Lepas tu boleh pecah-pecahkan lagi mengikut targeted prospect atau market segmentation.

Jadi untuk satu produk sahaja kita boleh hasilkan berpuluh ayat iklan pendek dan santai. Kalau copywriting panjang lain pula cerita dia. Macam saya lebih prefer pada cw pendek dan santai.

P/S: Ini salah satu cara supaya tidak blur masa nak menulis. Kena rajin buat brainstorming. 😉

Let Go Kain Felt

Mula-mula update status ini di facebook...

Ada sesiapa kat sini yang buat kraf guna kain felt? Saya ada stok kain felt yang agak banyak. Dedulu rajin buat, sekarang malas campur busy. 🤣

Saya nak let go aje for free. Boleh datang ambik sendiri kat rumah atau saya poskan. Hari ni nak sambung mengemas rumah. 

Sudah enam bulan pindah rumah weh tak clear2 lagi barang dalam kotak. Takkan nak tunggu sampai tahun depan hahaha. 😆


Dan Alhamdulillah tak sampai sejam settle, sudah ada yang nak kain-kain felt tu. Banyakkk lebih kurang 11 meter semuanya. Saya dah tak ada masa campur malas nak buat kerja-kerja kraf sekarang ni. Jadi kita bagi sajalah pada sesiapa yang rajin.

Tak sayang ke bagi free? 

Tak sayang pun. Baik bagi orang ada manfaatnya pada penerima. Saya memang tak pernah jual barang terpakai. Semuanya let go for free saja. Kain felt ni pun ada yang belum guna lagi. Baju ke tudung ke yang tak sempat nak pakai pun saya let go free. 

Orang kata kalau nak bagi barang kena bagi barang yang kita sayang kan. Kalau ikutkan semua sayang sebab beli guna duit sendiri kot hehe. Bukan mudah nak cari duit walaupun seringgit. Tapi style saya sayang barang tu bukan jenis susah gilerrr nak lepaskan. Dah benda tak guna buat apa nak simpan. Gituuuu konsepnya, kita sayang rileks rileksss ajurrr.

Kalau barang hilang pun saya bukan jenis yang mengenang dan meratapi kehilangan. Apa lagi barang yang kita tahu kita bagi pada siapa.

Beginilah seorang Nik Azidah. Saya buat apa saja yang memberikan ketenangan pada diri because I LOVE MYSELF SO MUCH!


Callebaut Untuk Buat Belgium Cookies

Apo niiiii? Inilah Callebaut iaitu Belgian chocolate. Bahan utama yang digunakan untuk buat Belgium Cookies. Kalau takde ini bukan Belgium Cookies namanya hehe. 

Baunya memang sedap okay. Huiiii dia punya coklat memang rasa betul lemaknya sebab peratusan coklatnya yang agak tinggi.

Korang nak tau, setiap kali nak buat cookies, wajib masuk sebijik dua dalam mulut sebab sedap sangat hahaha, boleh makan macam gitu aje. Bila cookies dah siap bake, coklat ni akan menten cair kat dalam cookies.



15 October 2018

Psikologi Melibatkan Sains dan Profession

Pada hari ini, bidang psikologi melibatkan sains dan profession. Dalam bidang sains, sesetengah ahli psikologi terlibat dalam penyelidikan untuk menerokai ilmu pengetahuan baru. 

Dalam profession pula, ada ahli psikologi yang bekerja sebagai pendidik, yang berkongsi ilmu pengetahuan psikologi dengan para pelajar. 

Selain itu, ada yang mengaplikasikan pengetahuan psikologi untuk menyelesaikan beberapa masalah. Antaranya ialah melibatkan isu dalam bidang kesihatan mental, perniagaan, pendidikan, sukan, undang-undang, jenayah, pekerjaan, perkembangan manusia, dan lain-lain.

Mereka ini sama ada bekerja di bilik kuliah, makmal, pusat atau klinik psikologi, semua ahli psikologi bergantung kepada pemikiran kritikal dan maklumat yang diperolehi daripada penyelidikan saintifik.

Teruskan FOLLOW saya untuk mengetahui ilmu-ilmu penting tentang kehidupan peribadi, isu sosial, kerjaya, dan bisnes.

#NotaPsikologiMissNick

Hello Penggemar Coklat

Meleleh air mata penggemar coklat kalau dapat gigit cookies choc chip ni. Bukan sedih tapi gembira sebab sedap tak terkira. Mana nak cari cookies coklat selambak macam gini dengan harga mampu milik uols. Hanya di MissNick Kitchen saja ada. 😘